Kickboksen, het blijft me mateloos boeien

Inmiddels is het al twee maanden geleden dat ik als totale nitwit op het gebied van kickboksen voor de eerste keer bij de trainer op de stoep stond. Er is sindsdien al een hele hoop veranderd. De transformatie naar kickbokser is nog altijd in volle gang!

Een-op-een sparren met een strenge trainer

Twee weken geleden was ik uiteraard weer op de maandag bij Michel in de dojo, toen ik te horen kreeg dat ik een speciale privésessie zou krijgen met Don, een oud-drillsergeant van het leger. Dit om mijn techniek eens flink bij te schaven. Nou, dat heb ik geweten!

Omdat de basis van je techniek een goede vechthouding is, moest ik van hem zo gaan staan, dat ik voor mezelf stabiel stond. Als een volleerd krijger nam ik een voor mij uitstekende houding aan. Dat ik nog een absoluut groentje ben, werd me al snel duidelijk. Don gaf me een flinke duw, en ik schoot enkele meters achteruit. Opnieuw moest ik voor mezelf stevig staan, en de geschiedenis herhaalde zich. Ik kreeg weer een ferme duw, en weer schoof ik enkele meters naar achteren.

Dit ging een tijdje door tot ik uiteindelijk wél stabiel stond. Na een ferme duw, waarbij ik nauwelijks van mijn plek kwam, was Don tevreden. Wat gevechtshouding betreft dan. Ik mocht me nu gaan opdrukken. Wat heet, opdrukken!

Ook goed opdrukken valt onder de basistechnieken die je onder de knie moet hebben“, aldus mijn drill instructor. Onder zijn toeziend oog moest ik me gaan opdrukken, maar ook dat bleek nog aan verbetering onderhevig. Telkens opnieuw moest ik me staande tegen de muur opdrukken, om vervolgens met slechts de linkerhand dan wel de rechterhand op te drukken. Maar na een keer of vijfhonderd keer opdrukken had ik ook dat onder de knie.

Twee uur achter elkaar kickboksen

Omdat de trainingstijden waren gewijzigd woensdag jeugd en volwassenen van 19.00 tot 20.30 uur meldde ik mij rond zeven uur ’s avonds in de trainingsruimte. Na hier een uur mij het zweet voor de ogen te hebben getraind (onder meer door voluit te gaan op de bokszak), zag ik dat de volwassenen zich al hadden gemeld voor de volgende training. Er bleek iets fout te zijn gegaan. Ik wilde na de eerste les moe maar voldaan naar huis gaan, maar de trainer had andere plannen: “Train maar gewoon met je eigen groep mee.” Ik mocht dus nóg een uur gaan kickboksen.

Ook het tweede uur liet ik me niet kennen. Hoewel de spieren al wat begonnen te verzuren en ik toch wel wat moe begon te worden, stond ik mijn mannetje. Ik ramde en trapte als een bezetene op de zak. En ook de stootkussens en dus mijn trainingsmaatjes moesten eraan geloven. Na maar liefst meer dan twee uur achtereen te hebben gekickbokst, stapte ik moe maar zeer voldoen weer op mijn fiets naar huis toe.

Kickboksen bij zeer hoge temperaturen

Afgelopen maandag bleek de grote zaal door een foutje niet beschikbaar te zijn. We mochten bij uitzondering in een klein zaaltje, dat vroeger dienstdeed als consultatiebureau. En dat was te merken ook! De temperatuur die er binnen heerste, neeg naar tropische waarden. Het was er namelijk een niet al te aangename 21 graden in deze kleine ruimte.

En wat leuk, mijn eigen drill instructor was er weer! In de bloedstollend hete temperaturen sparde ik mij met hem weer het zweet voor de ogen. Letterlijk. Nog nooit heb ik zoveel gezweet in mijn leven als die maandag. De combinatie van het trainen met hem op de pads en de tropische hitte maakte dat ik al halverwege de training door mijn vochtvoorraad heen was.

Verder heb ik in het warme hok nog een paar keer gespard met trainer Michel en werd er ook veel conditieopbouw gedaan. Met dat laatste gaat het gelukkig steeds beter. De conditie gaat al flink vooruit en ook val ik steeds meer af. Hoewel mijn streefgewicht van 65 kilo nog lang niet is bereikt, gaat het al wel de goede kant. Hoewel nu wel de zeer gevaarlijke decembermaand is aangebroken, maar dan trainen we in januari wel een paar keer extra!

Ook enthousiast geworden over kickboksen? App of mail snel voor een afspraak voor een gratis proefles!

One Thought to “Kickboksen, het blijft me mateloos boeien”

  1. Joke

    Hallo Ronald Fijn, dat je uitleg hebt gegeven van wat er allemaal komt kijken bij het kickboksen. Het is dus zweten. Overigens : een leuk artikel heb je geschreven over Kickboksen-ideaal-voor-kinderen!

Leave a Comment